The Good Roll maakt toiletpapier sexy, betaalbaar en steeds beter.
🧻De 3 uitgangspunten van The Good Roll waar elke ondernemer van kan leren.
WAAROM DIT VOORBEELD: The Good Roll laat zien dat je niet moet streven naar perfectie, maar naar progressie. Ze werken elke dag aan een beter bedrijf om meer impact te maken.
2,3 miljard mensen leven zonder toegang tot een veilig, schoon toilet. En dagelijks verdwijnen 27.000 bomen voor papierproductie. Een groot probleem waar The Good Roll wat aan doet.
Het begon met een flesje water. Toen Melle Schellekens, medeoprichter van The Good Roll, een Earth Water bestelde, raakte hij geïnspireerd door hun model: 100% van de winst naar schoon waterprojecten. Zijn gedachte? "Dit moeten we met toiletpapier doen!"
In 6 jaar zijn ze gegroeid naar meer dan 5 miljoen omzet waarmee ze:
🌳41.870 bomen hebben bespaard.
🧻243 toiletten hebben gebouwd
👪12.150 levens verbeterd.
Ik heb 10+ uur aan podcasts geluisterd, 20+ artikelen gelezen én Melle zelf gesproken en daaruit volgen 3 uitganspunten waar jij als ondernemer van kan leren.
Maak het sexy.
Maak het betaalbaar.
Maak het (steeds) beter.
1.HOE MAAK JE EEN ALLEDAAGS PRODUCT SEXY?
Wie had ooit gedacht dat je trots kan zijn op het type toiletpapier dat bij je wc staat?
👀Een eyecatcher
Belangrijk hierin is de kleurrijke wikkel. Melle vertelt dat ze vanaf het begin op zoek waren naar een manier om merkherkenning te creëren. Ze overwogen het toiletpapier zelf te bedrukken, maar wilden geen schadelijke inkt in het milieu brengen. De oplossing? Een opvallende wikkel met gedurfde designs die direct herkenbaar is.
Wat begon als slim marketinginstrument, groeit nu uit tot een krachtig symbool. "Die kleurrijke rol naast je toilet moet een statement worden," zegt Melle. "Het laat zien dat je kiest voor positieve impact."
💩Een positieve (grote) boodschap
Positiviteit staat centraal bij The Good Roll, met aanstekelijke woordgrappen als 'Bekijk onze grote boodschap' en 'Make the world less shitty'.
Melle: "Elke propositie start vanuit happiness. Onze communicatie moet altijd een glimlach oproepen. Met die positieve energie zetten we een belangrijke beweging in gang.”
De positiviteit begint een thema te worden in de nieuwsbrief.
Thibaud van No Waste Army gaf ook aan: Als het leuk is, willen mensen meedoen, wil de media het delen en willen klanten het hebben. Het probleem is groot en serieus, de aanpak is positief en leuk.
En Seepje blinkt ook uit in woordgrappen, zo is het kantoor ‘het washok’ en hebben ze een ‘Head of Soaperations’.
Het laat zien dat je een grote community kan creëren vanuit positiviteit. Als je nog meer merken kent die dit goed doen laat het me vooral weten!
💚Een goed verhaal
Hoe mooi de wikkel en hoe leuk de woordgrappen, dat is niet dé reden om trots te zijn op je toiletrol.
Dat is de impact.
The Good Roll zorgt dat het verhaal aan alle klanten klopt. De belofte is: 100% Europees gerecycled én bamboepapier. En met 50% van de nettowinst bouwen ze toiletten in Ghana.
Voor welke belofte kies je?
The Good Roll kiest bewust voor 50% van de winst. Een percentage dat klanten direct aanspreekt. Het klinkt krachtiger dan '1% van de omzet', ook al zou dat laatste in euro's meer kunnen zijn.
Vervolgens doen ze er alles aan om aan die belofte te voldoen én meer.
Melle vertelde in deze podcast zelfs dat ze zichzelf een lange tijd niet hebben uitbetaald om wel toiletten te kunnen bouwen. Voldoen aan de impactbelofte was belangrijker dan betaald krijgen. En voor Melle eigenlijk ook heel logisch.
Inmiddels krijgen ze beiden voor elkaar: ze kunnen zichzelf uitbetalen én voldoende winst maken om toiletten te bouwen.
2. MAAK HET BETAALBAAR
Een belangrijke les voor The Good Roll was het belang van prijs. Tijdens een actieperiode bij Albert Heijn, waarbij het toiletpapier voor 3,49 euro werd verkocht in plaats van 4,49 euro, steeg de verkoop met 800 procent.
The Good Roll wil ‘duur’ uit duurzaam halen. Maar hoe doen ze dat dan?
Schaalgrootte is de sleutel in de papierindustrie. Hoe groter de productie, hoe lager de kosten. The Good Roll koos daarom voor een lagere winstmarge in het begin om een grotere doelgroep aan te spreken. Met groei komt vanzelf een gezondere marge.
🎯Daarnaast hebben ze de volgende acties genomen:
Ze kijken naar de totale waarde van een klant over tijd - dankzij abonnementen verdienen ze over meerdere bestellingen heen
Ze innoveren constant in hun productieproces voor meer efficiëntie en duurzaamheid
Ze werken samen met bestaande sociale werkplaatsen in plaats van een eigen werkplaats op te zetten - dit drukt de kosten én maakt snelle groei mogelijk
3.MAAK HET (STEEDS) BETER
Wat me het meest is opgevallen aan The Good Roll is de ontwikkeling in product en strategie. In 6 jaar hebben ze al zoveel grote aanpassingen gedaan.
Kijk alleen al naar de ontwikkeling van hun toiletpapier:
Gerecycled toiletpapier uit Europa en China.
Gerecycled toiletpapier uit Europa.
Gerecycled toiletpapier uit Europa en Bamboe toiletpapier uit China.
Gerecycled toiletpapier uit Europa en Bamboe toiletpapier uit een eigen fabriek in Ghana.
En nu zijn ze een nieuwe fabriek aan het bouwen in Ghana waarmee ze bamboeplaten kunnen verschepen naar Europa om in Europa de toiletrollen van bamboe te maken. Nog duurzamer én efficiënter.
Deze aanpassingen zijn te verklaren door de ondernemersles die Melle Schellekens deelt: “Progressie over perfectie”.
Maar dan blijft mijn vraag: hoe weet je wat progressie is? En hoe maak je een grote keuze om een fabriek in Ghana te verkopen en vervolgens weer een eigen fabriek te openen?
Volgens Melle begint dat in gesprekken met zijn co-founder Sander de Klerk. Samen de bigger picture bekijken en dan logisch nadenken: als toiletpapier maken zo moeilijk is? Moeten we het dan niet zelf gaan doen om zicht te hebben op de hele keten?
Vervolgens gaan ze aan de slag met de uitvoering, die bestaat uit:
Veel onderzoeken: hoe werkt het, wat is ervoor nodig om dit voor elkaar te krijgen?
Geen nee accepteren. Dat betekent soms letterlijk een dag lang voor het kantoor van de minister in Ghana zitten, te wachten tot hij naar buiten komt voor een gesprek.
Zoeken naar de minimum viable product: online is het heel logisch om klein te testen, The Good Roll doet dit ook fysiek. Wat is de kleinste versie van een fabriek? Leuk voorbeeld: de eerste rollen van The Good Roll waren toiletpapier van een concurrent, verpakt in een leuke wikkel. Zo simpel kan een eerste stap zijn.
Op deze manier wordt The Good Roll steeds een beetje beter.
⚡WAT JIJ NU KAN DOEN
Maak het sexy: denk na over jouw ‘wikkel’. Hoe val je net zo op als de blauwe band van Swapfiets, de ongelijke stukjes van Tony’s én de wikkel van The Good Roll?
Maak het betaalbaar: maak vandaag nog een lijstje met alle kosten die je maakt voor je product of dienst. Onderhandel of innoveer voor een betere prijs en maak je je product/dienst goedkoper.
Maak het beter: welke belachelijk kleine stap kan je vandaag nemen om je product of dienst ietsje beter te maken? Wat is jouw minimum viable product?
💡De plastic soup surfer
Als je plastic flesjes aan de kust van Noorwegen vindt, wat doe je dan? Opruimen zou een mooi antwoord zijn, maar Merijn Tinga gaat liever een stap verder. Hij kijkt waar de flesjes vandaan komen — Groot-Brittannië in dit geval — en brengt ze terug. Op een surfboard gemaakt van plastic afval, want Merijn is plastic soup surfer.
Merijn is een activistische kunstenaar die talloze vrijwilligers om zich heen weet te verzamelen voor zijn campagnes.
👉 Als je meer wilt leren van en over Merijn, dan kan je zijn verhaal lezen in het Happy Times Magazine.
🌎Happy Times Magazine is bedoeld om mensen te inspireren, motiveren en informeren over duurzaamheid en impactmakers. Precies wat ik ook wil doen met deze nieuwsbrief. Ik krijg niet betaald om dit te delen, maar wil ze wel supporten. Bekijk vooral de editie met Merijn Tinga.
Zo dat was het weer!
Ik wens je een dag vol positieve impact,
Léon Polman
PS: deel deze nieuwsbrief vooral met je mede-ondernemers.
PPS: wil je met jouw onderneming in de spotlight? Stuur dan even een email naar: hoi@leonpolman.nl.
Leuke presentatie gehad woensdag in groningen inspirerend!