Ha sociaal ondernemers,
Op de vraag of Seepje niet bang is dat Unilever het concept kopieert, antwoord Jasper Gabrielse:
“Loyaliteit kan je niet kopiëren. Wij hebben inmiddels 75.000 fans online, dat maakt dat onze zeep verkocht wordt.”
Na 20 artikelen, 6 podcasts en 33x rondgeneusd te hebben op de website van Seepje was dit zinnetje dat het meest bleef hangen bij mij.
Ik ben me gaan verdiepen in de strategie áchter deze fans en ontdekte 5 aspecten dat Seepje uniek maakt. Lees je mee?
met impactvolle groet,
Léon Polman
🛋️Het begon op de bank
Melvin en Jasper zaten als student op de bank toen ze een documentaire zagen over een vrucht uit Nepal waar natuurlijk zeep uitkwam.
Zeep uit één vrucht, zonder chemicaliën??
Het idee voor Seepje was geboren!
De eerste baal schillen werden, met hulp van de studiefinanciering, per container besteld en hebben ze zelf met hun eigen camper (bij gebrek aan eigen transportbusje) in de haven opgehaald.
Dat was 2013, inmiddels zijn we meer dan 10 jaar verder en kunnen we kijken naar de 5 aspecten die zorgen dat Seepje zo’n grote fanbase heeft opgebouwd.
#1 HOSSELEN, HOSSELEN, HOSSELEN.
In de beginperiode stonden Jasper en Melvin elk weekend in een supermarkt met schillen in een pot om aan zoveel mogelijk mensen de (magische) werking van de schillen te laten zien. Het verhaal werd op zoveel mogelijk plekken aan zoveel mogelijk mensen verteld.
De oprichters omschreven hun enthousiasme dan ook als grootste troef in de verkoop en groei van Seepje.
#2 VRAAG SNEL EN VEEL ADVIES
In een vroeg stadium hadden Jasper en Melvin het idee van een ‘Seepje Mini’. Een klein Seepje om gratis weg te geven aan mensen om uit te proberen. Jasper legde dit idee voor aan Henk Jan Beltman (toen Chief Chocolate Officer bij Tony’s Chocolonely). Zijn reactie?
“Dit ga je toch niet gratis weggeven?. Nee. Je gaat vanavond een plan maken om te kijken aan wie je dit kunt verkopen.”
Zo gezegd zo gedaan en de volgende dag had Seepje 200.000 van die mini’s verkocht aan een grote retailer. Best waardevol advies…
Hoe kom je in contact met ondernemers die kunnen helpen met advies?
Deze vraag stelde ik Jasper via LinkedIn, hij antwoordde: “Je komt in contact met ondernemers door hulp te vragen op een manier die mensen ertoe aanzet jou in je missie te steunen. Daarbij helpt het heel erg als je kunt laten zien dat je er zelf alles aan doet om het verder te brengen.”
#3 VERTEL (ALLES) WAT JE DOET
Vanuit mijn persoonlijke ondernemersavonturen is dit advies van marketeers ook heel herkenbaar: “kies 1 impactgebied en communiceer dat keer op keer”. Maar Seepje wil dit niet.
Ze proberen in de hele keten impact te maken en al deze verhalen te delen. Van de 99%+ natuurlijke ingredienten tot de relatie met de sociale werkplaatsen in Nederland én de boeren uit Nepal. Ze kiezen hierin nadrukkelijk om te vertellen wat ze doen. Niet om een goed verhaal te verzinnen en dat vervolgens te gaan doen.
Deze authenticiteit zorgt voor een verbondenheid met alle leveranciers, klanten en partners.
Hoe duurzaam is Seepje nou écht? Wist je dat het bij was- en poetsmiddelen niet verplicht is om alle ingrediënten te vermelden op de verpakking van het product? Veel wasmiddelen zijn dan ook verre van transparant over de ingrediënten die ze gebruiken. Seepje deelt alles op de verpakking en haar website. Het belangrijkste verschil is dat bij Seepje geen aardolie of synthetische kleurstoffen of parfum gebruikt wordt. 99% van de ingredienten zijn natuurlijk. Bekijk vooral ook even de ‘Duurzaam Schoon Bibliotheek’ voor meer informatie.
#4 COMMERCIELE IMPACT MET CAMPAGNES
In de Pieter Potcast deelde Jasper: Seepje heeft een commercieel been en een impact been. Beide moeten goed en gezond zijn om erop te kunnen staan.
Geld is geen vies woord, geld is een heel belangrijk middel om impact te maken.
Dit komt ook terug in de campagnes die Seepje doet. Altijd én om impact te maken of een boodschap de wereld in te brengen én om het merk en de bijbehorende omzet verder te brengen.
Voorbeelden zijn de campagnes ‘elk wasje kost een tasje’, ‘wassen voor Nepal’ en de verschillende crowdfundingcampagnes.
Een mooi recent voorbeeld is een paginagrote campagne waarin ze hun eigen formulering cadeau doen aan de grote was- en poetsgiganten. Op deze manier kan de hele industrie meer impact maken, krijgt Seepje media aandacht en zien klanten en volgers dat het Seepje menens is. Win - win - win!
#5 WORD OOK EEN SOAPIE
De communicatie van Seepje is sowieso ijzersterk. De copywriter van Seepje verdient wat mij betreft een standbeeld.
Medewerkers zijn Soapies
Het kantoor is ‘het Washok’
Ze hebben een ‘Head of Soaperations’
Daarnaast organiseert Seepje regelmatig ‘spoelbeurten’ waarbij klanten worden uitgenodigd om kritische feedback te geven op het product. Een andere manier klanten te betrekken.
Wat doe jij om fans te creëren?
Dat was ‘m! Ik ben na dit onderzoek fan geworden van Seepje. En ik ben nieuwsgierig wat jij als ondernemer doet om fans te creëren van jouw bedrijf.
En zoek je naar concreet advies? Stuur mij gerust een bericht, misschien kan ik helpen of ik kan je in contact brengen met een van de ondernemers die deze nieuwsbrief volgen.
💡Van wijnfles naar uniek drinkglas
Deze week in de spotlight: Rebottled. Deze Nederlandse sociale onderneming zamelt wijnflessen in en maakt hier samen met het Leger des Heils unieke drinkglazen van. Recent hebben ze hun productieproces uitgebreid en kunnen ze zelfs van de hals van de wijnfles mooie shotglazen maken!
👉 Volg vooral oprichter Jermain de Graaf op LinkedIn.
Welkom bij de club :)
Afgelopen week zijn de volgende ondernemers lid geworden van deze nieuwsbrief:
🪙 Bastiaan van Crowdaboutnow, hét crowdfundingsplatform voor wereldverbeterende ideeën.
📙Maartje Bregman van Happy Times Magazine: hét tijdschrift vol positief nieuws & verhalen van impactmakers.
🧑🏻🤝🧑🏻Cor Remmerswaal van Cor Pakt Door een bedrijf dat mensen helpt aan betekenisvol werk.
🧒🏻Tom Steffens van Fitgaaf een bedrijf met de gezondheid van kinderen bevordert.
Zo dat was het weer!
Ik wens je een dag vol positieve impact,
Léon Polman
PS: deel deze nieuwsbrief vooral met je mede-ondernemers elk nieuw lid op deze nieuwsbrief krijgt een vermelding met een linkje naar zijn/haar bedrijf.
PPS: wil je met jouw onderneming in de spotlight? Stuur dan even een email naar: hoi@leonpolman.nl.