Ha sociaal ondernemers,
ik ging op bezoek bij No Waste Army om meer te leren over hun (in mijn ogen) unieke vliegwiel.
Is dit per toeval ontstaan of doelbewuste strategie? Ik vroeg het aan Thibaud van der Steen, een van de oprichters.
Ik wens je veel leesplezier en dat ook jouw onderneming of ideeën maar mogen gaan vliegen!
met impactvolle groet,
Léon Polman
✈️Het vliegwieleffect
Ooit gehoord van het ‘vliegwieleffect?’ Dit is een concept dat Jim Collins geïntroduceerd heeft in zijn boek ‘Good to Great’.
Het vliegwiel is een zelfversterkend effect. Het kost moeite om in beweging te krijgen maar vervolgens gaat het steeds sneller draaien en creëer je momentum.
Het bekendste voorbeeld is Amazon:
Lage prijzen, leidt tot:
Meer klantbezoeken, leidt tot:
Meer externe verkopers op het platform, leidt tot:
Een breder aanbod en meer commissie, leidt tot:
Schaalvoordelen, leidt tot:
Lagere kosten, wat weer leidt tot:
Lagere prijzen.
Het idee is dat je concreet nadenkt welke acties binnen je bedrijf een zelfversterkend effect hebben en daar op te focussen.
Nou vind ik Amazon niet het meest inspirerende voorbeeld, maar het wordt wél interessant als we naar No Waste Army gaan kijken.
🍏 OVER NO WASTE ARMY
15% van al het voedsel dan een boer of teler in Nederland produceert beland meteen in de prullenbak. Niet omdat het niet lekker is, maar vanwege schoonheidsideaal.
No Waste Army verkoopt boxen vol met heerlijke houdbare producten gemaakt van reststromen. Je kan je aanmelden voor de ‘army’ om voedselverspilling tegen te gaan.
🆘GROOTSCHALIGE REDDINGSMISSIE
Ze stoppen echter niet bij het voedsel dat ze kunnen verkopen via hun eigen boxen. Bij elke boer die voedsel overheeft starten ze een reddingsmissie.
Ze gaan langs bij de boer, doen een fotoshoot en delen vervolgens het verhaal op social media. Én met succes, zoals bij boer Cornelis.
Boer Cornelis had 100.000 wortelen die niet voldeden aan de strenge cosmetische eisen in Nederland.
No Waste Army kocht zelf 10.000 wortelen in om te verwerken in de boxen. Én deed een oproep aan heel Nederland om hetzelfde te doen! Het verhaal werd massaal gedeeld.
De LinkedIn post van Thibaud van der Steen had 6.000+ likes en 700+ comments.
The Happy Activist startte samen met No Waste Army een crowdfunding: 1 euro = 1 kilo die gedoneerd kan worden aan de voedselbank. Deze posts kregen ook allemaal 700+ likes.
De media deelt het verhaal ook massaal, zomaar een selectie: RTL, AD, DeOndernemer, Nederlands Dagblad, De Gelderlander.
Het resultaat? 20.000 kilo is afgenomen door grote cateraars en 70.000 kilo is door de succesvolle crowdfunding gedoneerd aan voedselbanken door heel Nederland. Missie geslaagd!
Volgens Thibaud zit het succes van No Waste Army in het laten zien van mensen en verhalen. De naam van het bedrijf van Cornelis wordt niet genoemd, het gaat om de persoon en de reis die voedsel aflegt. Van boer, naar verwerker tot bij jou op het aanrecht. Mensen gaan aan op dat verhaal.
✈️HET VLIEGWIEL
No Waste Army verdient niet aan de 90.000 kilo wortelen die verspreid worden door het land. Wat ze wél doen is dat bij een eenmalige donatie wél altijd een call to action staat om structureel impact te maken.
En daar ligt de kern voor mij hoe No Waste Army binnen 12 maanden (!) gegroeid is naar 15.000 abbonees van hun boxen.
Elke reddingsmissie van voedsel is op zichzelf al een mega waardevolle actie, maar zorgt ook voor de structurele groei van No Waste Army, waardoor ze meer voedsel zelf structureel kunnen redden én waardoor ze weer grotere campagnes kunnen voeren. Zie hier het vliegwiel:
Het redden van voedsel leidt tot aandacht, leidt tot nieuwe abonnees, leidt weer tot meer middelen om meer voedsel te redden, etc!
Wat is volgens Thibaud ‘het geheime recept’ achter het succes van No Waste Army?
Het feit dat dit vliegwiel überhaupt kan draaien heeft volgens Thibaud te maken met drie dingen:
De combinatie van oprichters: No Waste Army is in coronatijd opgericht door twee ondernemers uit de evenementenwereld, Thibaud die ervaring had met mensen bij elkaar brengen met ‘Breda Maakt Mij Blij’ en Stijn Markusse, oprichter van Boerschappen met de kennis en ervaring in het hele logistieke proces. Deze mix aan kwaliteiten maakt dat No Waste Army zo snel kan groeien.
Het probleem op een leuke en positieve manier aanpakken: Thibaud kan het niet vaak genoeg zeggen: Als het leuk is, willen mensen meedoen, wil de media het delen en willen klanten het hebben. Het probleem is groot en serieus, de aanpak is positief en leuk.
Niet geld gedreven: het team van No Waste Army werkt echt voor de oplossing van een probleem, niet voor het geld. En door keihard te werken aan het oplossen van een probleem op een leuke manier gaat het ook goed met het bedrijf. Het feit dat ze geen marge pakken op de verkopen die de boer maakt met cateraars is op de korte termijn economisch niet logisch. Maar op de lange termijn betaald het zich terug in (nog) meer support.
Ik heb er niets meer aan toe te voegen! Mocht je het leuk vinden om een keer te sparren over het vliegwiel van jouw onderneming stuur me dan een berichtje.
En natuurlijk heb ik ook het vliegwiel van Green Side uitgewerkt, die heb ik gedeeld op mijn LinkedIn.
💡Een herbruikbare verzendverpakking
Deze week in de spotlight: BOXO. Deze Nederlandse sociale onderneming maakt van oude Big Bags nieuwe verzendverpakkingen die meer dan 500x (!) gebruikt kunnen worden. Ze bouwen op dit moment aan een netwerk van inzamelpunten om te zorgen dat jouw klant jouw verpakking weer in kan leveren.
👉 Volg vooral mede-oprichter Lucas Hullegie op LinkedIn.
Welkom bij de club :)
Afgelopen week zijn de volgende ondernemers lid geworden van deze nieuwsbrief:
🪙 Muriel van Dalicious.nl, de plek voor pure en biologische dadels.
Jeanette van Rebloomcare, die werkelijk prachtige navulbare pompflesjes maken voor je tandpaste.
Udaya van Looptas, een innovatieve app die hergebruik stimuleert.
Jeroen van Studio Wae,
Jasper van Seepje, het merk voor natuurlijk wasmiddel (en waar de vorige editie over ging!)
Enrico van Circular Rubber Platform die circulair rubber op de kaart zetten!
Zo dat was het weer!
Ik wens je een dag vol positieve impact,
Léon Polman
PS: deel deze nieuwsbrief vooral met je mede-ondernemers elk nieuw lid op deze nieuwsbrief krijgt een vermelding met een linkje naar zijn/haar bedrijf.
PPS: wil je met jouw onderneming in de spotlight? Stuur dan even een email naar: hoi@leonpolman.nl.