WAAROM DIT VOORBEELD: iedereen lijkt het erover eens te zijn: verpakkingsvrij winkelen is de toekomst. Maar het is na al die jaren nog nooit helemaal doorgebroken. LOOS is ervan overtuigd dat toegankelijkheid de sleutel is voor de doorbraak van verpakkingsvrij.
Ik mocht bij LOOS voor twee dagen supermarktmedewerker zijn van een verpakkingsvrije winkel. Mee op de elektrische bus, werken op de markt en het vullen van de ‘silo’s’.
In die twee dagen heb ik geleerd hoe LOOS de wereld van boodschappen wil veranderen en hoe ze hier elke dag keihard voor werken.
In deze editie lees je wat ik deze twee dagen gezien en gedaan heb, maar daag ik je vooral uit om te kijken wat jij kan leren van LOOS.
DE STRUGGLE VAN VERPAKKINGSVRIJE CONCEPTEN
In 2015 opende de eerste twee verpakkingsvrije winkels in Nederland, Opgeweckt Noord in Groningen en Bag & Buy in Utrecht. Het ging gepaard met veel enthousiasme en aandacht in de media.
De realiteit was echter dat beide winkels binnen het jaar weer gesloten waren. De oprichter van Bag&Buy vertelde hierover tegen AD.nl:
“De mate van enthousiasme in de media vertaalde zich niet in koopgedrag”
En ook Albert Heijn is in 2025 weer gestopt met haar experiment voor verpakkingsvrije boodschappen. Een woordvoerder vertelt:
“Het was niet populair genoeg en ook het mee terugnemen van een gebruikte verpakking zit nog niet in de routine van veel van onze klanten"
Het blijkt voor het overgrote gedeelte van de mensen teveel moeite om zelf hun potten mee te nemen naar één plek. Mede daardoor is Pieter Pot ontstaan, een online verpakkingsvrije supermarkt, met als doel om deze frictie weg te halen. Jouri Schoemaker vertelt in begin 2020:
“In 2015 riepen mega veel mensen we willen duurzamer boodschappen doen. maar toch deed niemand het! Mensen vinden het blijkbaar te veel moeite om met een eigen potje naar een winkel gaan. Alleen de echte die-hards doen dat en in alle eerlijkheid dat ben ik zelf ook niet.”
Pieter Pot heeft het ook daadwerkelijk makkelijker gemaakt en na een jarenlange rollercoaster groeien ze nu weer gestaag en hebben ze in 2025 hun eerste winstgevende maand gehad.
Toch is er naast Pieter Pot in 2021 nóg een vernieuwend concept ontstaan. Een concept dat verpakkingsvrij winkelen voor iedereen toegankelijk wil maken. En dat concept is LOOS.
HET CONCEPT VAN LOOS
LOOS bestaat uit twee onderdelen.
Aan de ene kant hebben ze Sparky, de elektrische supermarkt op wielen.
En aan de andere kant hebben ze PUUR & LOOS, een fysieke winkel in Utrecht.
De winkel is elke dag geopend en heeft een groot assortiment waar je heen kunt om je potjes te vullen of andere verpakkingsvrije producten en biologische producten te kopen.
⚡Sparky heeft een kleiner assortiment, maar die komt naar je toe.
Deze bus staat twee keer per week op een markt in Utrecht. Daarnaast rijdt Sparky twee dagen per week een vaste route met meerdere stops door de stad. Je kunt Sparky zelfs aan huis laten komen.
Zo heeft elke Utrechter de kans om in de buurt verpakkingsvrij boodschappen te doen. Zo kan je ook op de markt waar je toch al bent, een paar potjes meenemen en je muesli, granen en rozijnen bijvullen.
Maximale toegankelijkheid
Het idee hierachter is maximale toegankelijkheid. Voor iedereen moet er een makkelijke manier zijn om verpakkingsvrij boodschappen te doen.
En dat betekent voor iedereen iets anders. Voor de een betekent dat een groot assortiment. Voor de ander betekent dat een lage prijs. Voor weer een ander betekent dat niet meer dan 100 meter lopen om verpakkingsvrij boodschappen te doen.
LOOS probeert op al die onderdelen in te spelen.
ACHTER DE SCHERMEN
Om dit voor elkaar te krijgen, moet de operatie ook kloppen.
Hierbij heeft LOOS twee unieke dingen ontwikkeld, wat hen helpt om dit uiteindelijk ook op te schalen.
Het kassasysteem
Bij LOOS kan je elke mogelijke pot vullen, van je weckpot tot een potje jam. Om dit voor elkaar te krijgen heeft mede oprichter Laurens Kok zelf een weegsysteem geprogrammeerd. Hoe het werkt:
Je registreert een pot door deze te wegen.
Vervolgens scan je een ‘tag’.
De klant vult de pot.
Vervolgens weeg je de pot nog een keer en scan je de tag nogmaals.
Dan wordt het gewicht van de pot afgetrokken van het gewicht van de inhoud.
De Formule 1 pitstop🏎️
Ook de schappen van de bus heeft Laurens zelf gemaakt.
Het zijn vier verrijdbare schappen die je uit de bus kunt halen. In het magazijn kunnen ze die vullen, waarna je ze weer in de bus kunt zetten.
Dit betekent op termijn, als LOOS populairder wordt en meer op een dag gaat verkopen, dat ze dubbel zoveel schappen klaar kunnen zetten.
Als een Formule 1-pitstop kunnen ze de lege schappen verwisselen voor volle, zodat ze meteen weer op pad kunnen.
De belangrijkste uitdaging
De belangrijkste uitdaging voor LOOS is de tijd die het kost om het model te runnen.
Om overal te zijn en toegankelijk te zijn voor je klanten, betekent ook dat daar mensen moeten zijn. Dit houdt in dat de oprichters nu nog veel zelf in de winkel staan, op de bus rijden, de schappen vullen en alles doen om de operatie rond te krijgen. Hierdoor hebben ze minder tijd om aan het bedrijf te werken, de marketing goed neer te zetten en de groei te faciliteren.
Ik vind het oprecht bewonderenswaardig hoe ze de afgelopen jaren, hier gestaag aanbouwen en dat het ze wel lukt om steeds die volgende stap te zetten.
DE TOEKOMST
De visie is om dit concept van maximale toegankelijkheid voor verpakkingsvrije boodschappen te kopiëren naar elke stad in Nederland.
Zodat je in elke stad naar de markt kunt voor je boodschappen, naar een winkel kunt voor je boodschappen en een supermarkt op wielen kunt bestellen die bij jou voor op de stoep komt rijden.
Om dit voor elkaar te krijgen, werken Laurens, Jiske en het team van LOOS elke dag om in Utrecht meer bekendheid te krijgen, zodat het in Utrecht draait om van daaruit de volgende stap te kunnen maken.
⚡WAT JIJ NU KAN DOEN
Wat betekent ‘maximale toegankelijkheid’ binnen jouw bedrijf?
Zijn het de openingstijden?
Is het de prijs?
Is het hoe makkelijk klanten contact met jou kunnen zoeken?
Wat kan je vandaag doen om 1% meer toegankelijk te worden voor jouw klant?
🌎LOOS bij Happy Times Media
Onze partner Happy Times Media heeft LOOS geinterviewd voor het magazine. Daarin vertelde Laurens Kok het volgende:
“Onderschat niet wat een impact je maakt door vaste klant te worden bij een kleine, duurzame, lokale onderneming. Niet alleen help je daarmee die ondernemers, maar je laat ook zien aan de grote bedrijven dat er vraag is naar een andere socialere manier van leven.
Een mooie oproep om te stemmen met je portemonnee
👉 Het hele interview met LOOS én andere impactmaker vind je in het Happy Times Magazine!
Zo dat was het weer!
Ik wens je een dag vol positieve impact,
Léon Polman
Deel deze nieuwsbrief vooral met je mede-ondernemers.
Wil je met jouw onderneming in de spotlight? Stuur dan even een email naar: leon@green-side.nl
Zijn we nog geen LinkedIn vrienden? Lijkt me leuk!
Heel leuk om te lezen Leon en je er bij te hebben gehad!